START stand_52.jpg

FOREDRAG OG LYNTALER DAGEN@IFI 2017

FOREDRAG I SMALLTALK

10:30      Keynote "På radaren: teknologitrender i markedet"
              Bekk v/Ole-Martin Mørk

Den teknologiske utviklingen er uhyre rask, og som student på utsiden av markedet kan det være vanskelig å holde seg oppdatert til enhver tid. Hvert år lanserer BEKK en teknologiradar som kan gi denne oversikten. Radaren gir et bilde på hvilke teknologier og metoder man bør benytte og hvilke man bør avstå fra.

I dette foredraget vil Ole-Martin gå gjennom noen av trendene vi anser som mest spennende og aktuelle å kjenne til i dagens teknologilandskap, og hvordan de vil påvirke hverdagen vår fremover. Vi vil også diskutere noen konkrete programmeringsspråk og verktøy som det er nyttig å kjenne til. 

 

11:15      MAskinlærinG (1988 - nå - fremtid)
             Acando v/Robert Engels

Robert Engels har siden 1986 jobbet med kunstig intelligens, maskinlæring, logikk og kunnskapsrepresentasjon. Hans spesialområder er maskinlæring og semantisk teknologi. Han har jobbet mye innenfor kultursektoren (arkiv, bibliotek, museum). Han har jobbet internasjonalt med maskinlæring og semantikk i 15 år, bla hos Mercedes Benz, Deutsche Telekom, NRK, CognIT og diverse forskningsinstitutter som forretningsutvikler, forsker, avdelingsleder og produkt- og kundeansvarlig. Robert har en doktorgrad fra Universitetet i Karlsruhe (D). Han jobber i Acando som gruppeansvarlig for maskinlæring og semantikk og har vært “interim-manager” hos NRK siden 2013, hvor han er prosjektleder i en satsing rundt Radio & TV arkiver og infrastruktur (prosjekt ORIGO).

Robert kommer til å dele sine erfaringer (fra 1988 - nå) fra hvordan maskinlæring har kommet dit det er i dag, og hvilke oppgaver og muligheter som ligger i fagfeltet fremover ved hjelp av noen kundecaser. 

 

12:15      React Native + react i store kritiske webapplikasjoner
              USIT v/Jarle Fagerheim

USIT ved UiO har utviklet en nasjonal løsning for datainnsamling via nett: https://nettskjema. uio.no

Denne brukes til datainnsamling både blant UiO studenter og ansatte, samt studenter og ansatte ved flere andre Universiteter og Høyskoler i Norge. Nettskjema er i dag den største tjenesten i Norge for innsamling av forskningsdata med sensitive personopplysninger, og tjenesten mottar om lag 3 000 besvarelser daglig.

Nettskjema er utviklet i java med en frontend basert på javascript. Denne høsten portes hele frontenden til React samtidig som nytt design implementeres. Forelesningen vil oppsummere de erfaringer vi har gjort rundt det å porte en eksisterende løsning med tung frontend skrevet på gamlemåten med Javascript over til React.

De siste to årene har USIT utviklet en rekke mobilapper til bruk i forskningsprosjekter. Alle mobilappene håndterer innsamling av sensitive personopplysninger og er utviklet til å bruke skjemaer på nettskjema.uio.no til å motta svar. Etter å ha forsøkt å utvikle apper med native språk for mobilapper til iOS og Android, er vi gått over til å kun utvikle mobilapper med React Native. Dette har vi hatt gode erfaringer med og i forelesningen vil vi oppsummere disse.

Foredragsholder Jarle Fagerheim er utdannet fra IFI og fungerer i dag som team-leder for en rekke front-endutviklere og mobilapputviklere på USIT. Presentasjonen vil ha et teknisk fokus. 

 

13:15      Mental Hacking: Tankevirus - negative tenkeganger og
              hvordan bearbeide disse
              Sopra Steria V/Ole Magnus Urdahl

Dette foredraget baserer seg på den pedagogiske psykologiboken “Tankevirus” av Hanne H. Brorson. I lederutviklingssammenheng tar man opp negative tankemønster som mange møter på i hverdagen. Ved å identifisere disse kan man først lære seg hva de kommer av, hvorfor de dukker opp, og hva man kan gjøre for å bearbeide disse. Nyttig for hvem-som- helst. 

 

14:15    Blockchain - the next digital disruptor
              BEKK v/Eline Skogen og Erlend Gjesdal

Finanskrisen i 2008 medførte opprettelsen av kryptovalutaen Bitcoin. I de senere år har den underliggende teknologiplattformen, Blockchain, sett stadig flere potensielle bruksområder. Likevel har de fleste til gode å bruke applikasjoner bygget på Blockchain, på tross av lovnader fra dens tilhengere om at dette blir det “nye internett”. Hvordan kan det ha seg? I dette foredraget introduserer vi Blockchain-teknologien; hva det er, hvordan det fungerer, potensialer og fremtidsspådommer. 

 

15:15      Java Debugging Tips - kjekke tips i debuggeren
              Kantega v/Martin Skarsaune

Hvis du vil finne ut hva som foregår i java-applikasjonen din, er debuggeren din beste venn. Er du klar over alle mulighetene moderne debuggere gir deg? Den stadige forbedringen i verktøyene, samt nye språkelementer som lambdas, gjør at det kan være smart å ta et ferskt blikk på debuggeren.

Vi vil gå gjennom noen vanlige problemstillinger og vise funksjonalitet og strategier for å løse dem. Dette gjøres med praktisk demonstrasjon i både IntelliJ IDEA, Eclipse og NetBeans. Har du kanskje selv noen favoritttriks i ermet? Her er det absolutt mulig å lære mye nyttig av hverandre. Bli med på litt debugger-magi! 

LYNTALER I ESCAPE

11:20      Visualisering i verdensklasse
              Netcompany v/Thomas Pettersen

"Visualisering i verdensklasse" er generelt om Yr og reisen til ny app.


11:50      Paranoia>9000
              Knowit v/Thuc Hoang

Dette er en talk for for alle som er litt mer paranoide enn det som anses som normalt. Jeg skal vise noe av det jeg har oppdaget ved å overvåke internett-trafikken hjemme fra ulike enheter og applikasjoner jeg har kjøpt de siste årene. Er det egentlig så trygt som utviklerne skal ha det til? Har vi solgt sjelen vår for at vi skal kunne leve behagelig med alle de kule integrasjonene som eksisterer der ute?


12:20      Introduksjon til DevOps
              Accenture v/Kristian Haugene

DevOps er et av buzzwordene som har fått ekstremt mye oppmerksomhet de siste årene. Vi hører produkteiere snakke om at de ønsker hyppigere release og deploy, utviklerne vil automatisere ting og distribuert arkitektur og microservices er visst også en del av det. Så hva er det egentlig? Handler det om utrulling, arkitektur, prosjektstyring eller scripting?

Svaret er ja. Det handler om alt dette, og samtidig ikke. Jeg vil legge frem mitt syn på ideene bak DevOps (som er overraskende enkle), og snakke litt om hvorfor det er så vanskelig «å gjennomføre DevOps» i prosjekter og organisasjoner. Og ikke minst, hvorfor skal vi drive med dette dersom det er ullent å forstå og vanskelig å gjennomføre? Er det virkelig så bra?

12:50      Hvordan effektiviserer FINN samarbeidet
              mellom design og utvikling?
              Finn v/Ingrid Vestby Fredriksen

Nesten alle kjenner til, og har en mening om hvordan FINN burde være. Med rundt 400 ansatte får vi rundt 400 ulike oppfatninger, og det kan fort skape mye inkonsistens i tjenesten. Designrammeverket er til for å ha en bestemt kilde til hvordan elementer skal være. Det skal sørge for at hvert element er likt på tvers av FINN, både i utvikling, oppførsel og utseende.


13:20      Maskinlæring i praksis; Få en flying start med Tensorflow
              Visma Consulting v/Peter Sergio Fløgstad

Har du begynte å snuse litt på maskinlæring? Lurer du på hva man kan bruke det til og hvordan man skal komme i gang? I denne lyntalen skal vi ta en nærmere titt på Googles nye open-source bibliotek, Tensor flow, som er en av de mest tilgjengelige og populære maskinlæringsbibliotekene per dags dato.

Vi skal se hvordan man raskt kan komme i gang med Tensor flow og hvordan det kan bli brukt til å løse problemer i det virkelig liv.


14:20      Live Hacker Demo
              Ceres v/Asbjørn Thorsen

Asbjørn Thorsen fra CERES viser tre USB-enheter som kan bli brukt til hacking. Stikkord er IMSI, grilling av laptop og stjele dokumenter fra maskiner.


14:50      Enkelt og dritbra søk med Elasticsearch
              Kolonial.no v/Eirik Lied

Elasticsearch er en skikkelig fleksibel søkemotor, og vi bruker den flere steder i Kolonial.no. Vi kommer raskt til å sammenlikne hvordan Elasticsearch skiller seg fra vanlige databaser før vi tester indeksering og søk live!


15:20      Hjelp, jeg har blitt IT-konsulent
              Iterate v/Pia Lindkjølen

En liten rant om et par ting jeg kunne ønske jeg visste før jeg ble voksen og begynte å jobbe

 

LYNTALER I JAVA

11:20      Attraktiv i jobbsøkerprosessen?
              Academic Work v/Even Kjørsvik

Academic Work ansetter årlig i overkant av 300 personer med IT-bakgrunn og de vil dele sine erfaringer om hvordan du best kan skille deg ut fra andre søkere. Academic Work vil gi deg gode råd for hva du bør tenke på når du skriver søknad og cv, hvordan du best forbereder deg til intervju og ikke minst hva du bør tenke på om du blir bedt om å løse case-oppgaver i forbindelse med ansettelsesprosessen.


11:50      Snakk med meg Google
              Kantega v/Kristian Lund

Lurer du på hva som skjer innenfor stemmestyring og viktigere, hvordan du kan skrive kode for det? Da er dette en lyntale du bør høre! Actions on Google er rammeverket som brukes for å skrive samtale-apper for Android. Vi går igjennom hvordan man skriver en samtale- app for Actions on Google ved å bruke API.AI. Deretter går vi igjennom hvordan man ved hjelp av webhooks kan få denne appen til å hente info fra vanlige APIer i bakkant.


12:20      Kotlin i praksis
              Netcompany v/Thomas Pettersen

Om det nye språket Kotlin og hvordan dette har gjort livet på NRK lettere.
Foredraget vil bli holdt av Thomas Pettersen, en erfaren foredragsholder (både internt, eksternt og på skoler) som jobber som Manager/Løsningsstrateg/Utvikler på mobil. Han har en meget holistisk holdning til faget programmering, og foredraget vil være interessant for både de med mest programmeringstunge fag og de som ikke har gått litt andre retninger.

12:50      WannaCry + Androidtelefoner som verktøy for Heimevernet
              FFI v/Solveig Bruvoll og Frank Trethan Johnsen

Del 1: WannaCry var en skadevare som infiserte et stort antall maskiner over hele verden. Vi snakker om hva som gjorde dette mulig, hvordan WannaCry benyttet seg av kode som mange mener var lekket fra NSA for å utnytte sårbarheter i selve operativsystemet og om hvordan angrepet kunne stoppes. Vi tar også for oss likheter og forskjeller mellom WannaCry og annen skadevare, og litt om hvordan samfunnet i framtiden kan beskytte seg mot dem.

Del 2: Hvordan kan en HV-soldat bruke smarttelefonen til å løse oppdraget på en raskere og mer effektiv måte? Foredraget tar for seg utviklingen av en app for bedret situasjonsoversikt og erfaringene ved bruk av denne, tredjepartsapper og ikke minst telefoner ute i felt.


13:30      Sensing - The Input in IoT
              Disruptive Technologies v/Niklas Norin

Having won the prestigious the Norwegian Tech Award and being one of few tech startups where two of Norways most prolific and successful investors work together, we’d love to come and talk about what we’re all about. We want to talk about how the company culture and our technology stack - with both Integrated Circuit and Cloud Native application development in house - makes what we do possible.


14:20      Examples of machine learning for voice and face recognition
              Cisco v/Espen Berger og HÅkon Dahle

An introduction to machine learning and how Cisco approach working with experience features based on ML technologies.

14:50      Maskinlæring, sky-tjenester og sjokolade – Et roboteventyr
              Computas v/Rustam Mehmandarov

15:20      Hei, Siri. Overfør 1000 kroner til brukskontoen
              Bekk v/Anders Bøe

Talestyrte assistenter er noe de største teknologiselskapene satser tungt på, som f.eks. Siri, Google Assistant, Alexa, Bixby og Cortana. I Mobilbank-appen til SpareBank 1 på iOS har vi implementert talestyring med Siri, etter at Apple i iOS 10 åpnet Siri-API-ene for tredjepartsutviklere. Presentasjonen vil på et overordnet nivå vise hvordan Siri er integrert i mobilbanken og hvilke muligheter dette har åpnet opp for oss. Jeg vil også se på hvordan man kan utnytte talestyring til andre formål, uten å grave for mye i det tekniske.

15:30      Hvorfor moderne JavaScript er så kult
              Bekk v/Kristofer Selbekk

JavaScript i gamle dager var ofte en uoversiktlig kodespaghetti full av callbacks, indentering og browser-hacks. Språket har de siste par årene fått noen etterlengtede oppdateringer som har gjort det mye mer brukervennlig og moderne.

Denne talken viser deg hvordan du kan bruke nye features i koden din og hvordan du nå kan skrive JavaScript til andre ting enn nettsider. Til slutt ser vi på noen av de nye kule APIene vi kan bruke for å lage websidene våre enda mer interaktive!